HardwareHeaven.com

HardwareHeaven.com

Looking for the skin chooser?
 
 
  • Home

  • Hardware reviews

  • Articles

  • News

  • Tools

  • Gaming at HardwareHeaven

  • Forums

 

Go Back   HardwareHeaven.com > Forums > Driver Support > kX Project Audio Driver Support Forum > General Discussion


Reply
 
Thread Tools
Old May 11, 2006, 05:51 AM   #1
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

redocneXk (GUI version) released - Realtime 5.1 ac3 Encoder

This is a realtime AC3 encoder. It encodes to AC3 what you send it by using ASIO. ASIO is used to transfer audio from the sound card to the cpu. The cpu encodes the sound to AC3 and send it out of the computer by using the sound card digital passthru. You can easily do this to every sound played in windows with this program. The only inconvenient is the latency (around 180ms with WaveOut, maybe less).

For those using the kX drivers :
In the DSP, connect the first 6 pins of Surrounder+ to the pins asio0 to asio5 on epilog and activate passthru in the mixer (check 'Digital Output Only' and select "SPDIF 0" for 'Toggle AC-3 Passthru mode'). Then double-click redocneXk.exe.

Below are some pics to help set the Mixer, the DSP, the Surrounder+ and the ASIO Control Panel. This is provided to help the users that never touched ASIO or the DSP. Other settings can be used.
Mixer
DSP
Surrounder+
ASIO Control Panel

It is possible to make it work with the Creative drivers. I have included a default preset for the Creative drivers.

Version 2.05 is the latest version.

The versions 2.XX of redocneXk that contain a GUI never worked correctly. It causes stutter no matter what you do. It's not recommended to use it. It is only provided to show what a version with a GUI would look like and what it could do.

I don't plan on working on it again. I've lost interest, I no longer use a supported soundcard and I don't have the free time to work on it anymore. Sorry about that. The versions 1.XX should work in most cases.


Link : Go here to get redocneXk
Hosting nicely provided by radiocolonel.it

Screenshot : redocneXk_v2.02.png

Please report any bugs. I'm interested in knowing how well it works for others.
I'm open to suggestions on improvements.

Last edited by Tril; Mar 19, 2008 at 07:15 AM. Reason: Added the text in bold
Tril is offline   Reply With Quote


Old May 11, 2006, 06:01 AM   #2
HardwareHeaven Senior Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: FI
Posts: 405
Rep Power: 0
jiiteepee is on a distinguished road

Great work!!


W/ Creative drivers, only "ASIO DirectX Full Duplex Driver" as an option is listed on ASIO Driver selection - http://img46.imageshack.us/img46/3930/redxk2bt.jpg


jiitee
jiiteepee is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 06:52 AM Threadstarter Thread Starter   #3
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

jiiteepee, was it the only choice too with version 1.04?
Tril is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 07:29 AM   #4
HardwareHeaven Senior Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: FI
Posts: 405
Rep Power: 0
jiiteepee is on a distinguished road

Quote:
Originally Posted by Tril
jiiteepee, was it the only choice too with version 1.04?
No it wasn't.
In 1.04, I can call all installed ASIO drivers w/ -d option:

0 = ASIO directX Full Duplex
1 = ASIO Multimedia
2 = Asio4All
3 = Creative ASIO
4 = SB Audigy 2 ASIO [8400]

Only drivers 3 and 4 are working w/ 1.04 --> I suppose the v. 2.0 is not working w/ Creative drivers ATM, since you can't select the previously working drivers 3 and 4.

OS: w2k

Maybe the count of choices on that driver selection list stays "0", instead of multiple choices?

jiitee

Last edited by jiiteepee; May 11, 2006 at 07:35 AM.
jiiteepee is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 07:37 AM Threadstarter Thread Starter   #5
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

It's a bug. I only had one ASIO driver installed so I did not notice it. I installed ASIO4ALL to get two drivers and I also see only one driver. I'll fix it tomorrow evening. Thank you for reporting this bug.
Tril is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 07:44 AM   #6
HardwareHeaven Senior Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: FI
Posts: 405
Rep Power: 0
jiiteepee is on a distinguished road

Drivers (mentioned on my prev. post) -

0 = ASIO DirectX Full Duplex
1 = ASIO Multimedia

do have only 2 I/O's --> no way to get working w/ redocneXk.

jiitee
jiiteepee is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 06:14 PM Threadstarter Thread Starter   #7
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

I have posted a new version (2.01). It should fix the bug where only one ASIO driver was showing in the 'ASIO Driver' combo box even thought there was more than one in the system.
Tril is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 07:00 PM   #8
Tail Razer
 
Maddogg6's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Bernyurass, AZ - USA
Posts: 4,027
Rep Power: 0
Maddogg6 will become famous soon enoughMaddogg6 will become famous soon enough

I just tried it out - confirmed: bug swatted.

But - I went to set KX ASIO latency to 32ms as shown in your pics posted - and I get an error of not enough buffer??
Quote:
Error creating Buffer #10 = -2147024809 [size=6144]
GetLastError() = 2
E_INVALIDARG: Too big latency and too many channels - resetting latency...
- I dont recall changing my buffer settings (pretty sure I have not)

Anyway - thay are set as follows:
PB buffer size: 8352 Bytes (~8.70 ms)
Recording Buffer Size: 16384
Number of AC3 buffers: 4
GSIF Buffersize: 256 samples

After attempting to change KX ASIO to the 32ms shown - and got the error - it did set to 21.33 ms (1024 samples) - the setting you DON'T reccommend.

Again, I cant test 100% (no external AC3 decoder) - so maybe it's not really a problem (ie, maybe it would work wth 21.33 ms or less ??) - but it is the first time I seen this error (im with 3538j btw), as I never tried setting asio latency so high before..?? I'm thinking maybe you have increased your buffer sizes?? And if so, little blurb about that in the readme may be helpful for others.
Maybe depends on card model, what the default values are??

Either way - I like the new GUI - sweet!

Oh, theres a couple of typos in the readme:
Quote:
The interface ias self-explanatory but I'll explain every settings.
Quote:
Thanks to hector santos.
Sorry if I'm being anal... just thought I'd point em out...
Maddogg6 is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 08:32 PM   #9
HardwareHeaven Extreme Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5,722
Rep Power: 74
Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!

Quote:
Originally Posted by Maddogg6
But - I went to set KX ASIO latency to 32ms as shown in your pics posted - and I get an error of not enough buffer??
You probably did not notice that in the picture, Tril is using 16 bit / 48 kHz [8+8], and tried to set it to 32 ms, using 16 bit / 48 kHz [16+16].
Russ is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2006, 08:57 PM   #10
Tail Razer
 
Maddogg6's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Bernyurass, AZ - USA
Posts: 4,027
Rep Power: 0
Maddogg6 will become famous soon enoughMaddogg6 will become famous soon enough

Quote:
Originally Posted by Russ
You probably did not notice that in the picture, Tril is using 16 bit / 48 kHz [8+8], and tried to set it to 32 ms, using 16 bit / 48 kHz [16+16].
YUP ! that was it - sorry Trill...

Thanks for clearing that up Russ - Oh You So Smart...
Its amazing how you know how I screw up - from where your at - wait.... is there camera on me here, that you can see me in.... ?? ... lol
Maddogg6 is offline   Reply With Quote
Old May 16, 2006, 10:20 AM   #11
DriverHeaven Newbie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 4
Rep Power: 0
Patriarch is on a distinguished road

Does the implementation of a gui mean that i could use my SB102 with creative's native drivers and Recockx? Passthrough works creatives drivers Afaik. Anybody?
Patriarch is offline   Reply With Quote
Old May 16, 2006, 10:49 AM   #12
Apple Fanboy?
 
dj_stick's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Basement of the first floor
Posts: 17,519
Rep Power: 240
dj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his statusdj_stick is godlike in his status
System Specs

the GUI doesn't mean much, you'd have been able to use it with prior versions aslong as the card worked with both ASIO and AC3 Passthrough
__________________
Chris - The Aussie Super Mod
Hardwareheaven Rules - Sig Request Thread

How you can help HardwareHeaven by using Digg!

Hardwareheaven Super-Moderator

Quote:
Originally Posted by OmegaRED View Post
You know, there's "off topic" and then there's so freakin' off topic it you gotta wear a straitjacket to join the conversation.
dj_stick is offline   Reply With Quote
Old May 19, 2006, 06:13 PM   #13
DriverHeaven Newbie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 9
Rep Power: 0
AssassinJN is on a distinguished road

I can't wait to try and use this to pass 5.1 ac3 audio from one soundblaster to another through spdif. I hope it works as then I can theoretically have 12.2 audio (7.1 + 5.1) I realize this doesn't mean much to most since you can't buy anything with that kind of encoding, but as a sound designer doing some installation work this could be a big deal! (only options I had before this cost a couble $k's)
AssassinJN is offline   Reply With Quote
Old May 19, 2006, 08:11 PM Threadstarter Thread Starter   #14
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

AssassinJN, can you explain what you want to do in details. Where does the 7.1 come from? How do you output the 12.2 audio? Remember that there is some latency to the encoding.

I'm working on the next version (2.02). I hope to release it this weekend.
Tril is offline   Reply With Quote
Old May 19, 2006, 10:03 PM   #15
HardwareHeaven Senior Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: FI
Posts: 405
Rep Power: 0
jiiteepee is on a distinguished road

Quote:
Originally Posted by Tril
AssassinJN, can you explain what you want to do in details. Where does the 7.1 come from? How do you output the 12.2 audio? Remember that there is some latency to the encoding.

I'm working on the next version (2.02). I hope to release it this weekend.
Can't the latency be rounded w/ some delay plugin used w/ TobyBear MiniHost or w/ energtXT (standalone).

AssassinJN:
Are you familiar with these VSTs already - http://acousmodules.free.fr/the_plugins.htm

jiitee
jiiteepee is offline   Reply With Quote
Old May 19, 2006, 10:36 PM   #16
DriverHeaven Junior Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 21
Rep Power: 0
bobo1on1 is on a distinguished road

I'm not getting any sound with creative drivers no matter what I do, my receiver shows dolby digital but there is no sound.

redocneXk v1.04 works perfect though.
bobo1on1 is offline   Reply With Quote
Old May 19, 2006, 11:17 PM   #17
HardwareHeaven Extreme Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5,722
Rep Power: 74
Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!

Quote:
Originally Posted by bobo1on1
I'm not getting any sound with creative drivers no matter what I do, my receiver shows dolby digital but there is no sound.

redocneXk v1.04 works perfect though.
It is a bug. It should be fixed in the next version (2.02).
Russ is offline   Reply With Quote
Old May 20, 2006, 11:56 PM Threadstarter Thread Starter   #18
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

New version released.

Changelog
---------
version 2.02
- Fixed the 'no sound' bug.
- Fixed a bug related to 'delete preset'.
- Removed all the bitrates that were too low for encoding six channels.
- The preset edit boxes that are not used by the ASIO driver are disabled.
- Allow only one instance of the program to run.
- Added data validation and formatting to the numbers in the edit boxes of the
presets. You can now only enter numbers from -2 to 2.
- The edit boxes containing the value zero have grey text.
- Added a menu to the dialog and removed three buttons.
- Changed the caption "automatic startup delay" to "auto-start delay".
- Added the 'normalize' checkmark.
Tril is offline   Reply With Quote
Old May 22, 2006, 04:56 PM   #19
DriverHeaven Junior Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 21
Rep Power: 0
bobo1on1 is on a distinguished road

This works great, except when I stop it and start it again the sound is often very distorted.
bobo1on1 is offline   Reply With Quote
Old May 22, 2006, 07:03 PM   #20
HardwareHeaven Extreme Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5,722
Rep Power: 74
Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!

Seems to work good Tril
As you know, I have a 10k1 card, so my testing procedure is not ideal, but what I do, is connect my TV audio to Line In ,and upmix it to 5.1, and connect that to ASIO. This way, the only sound that goes to my speakers, is the encoded (by recodneXk) / decoded (by kX) audio. i.e. Something like this setup... it works pretty good. I do not know if the kX decoding adds any extra latency or not, but even so, I am getting pretty good results.

-Russ
Russ is offline   Reply With Quote
Old May 22, 2006, 11:11 PM Threadstarter Thread Starter   #21
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

Quote:
Originally Posted by bobo1on1
This works great, except when I stop it and start it again the sound is often very distorted.
bobo1on1, I haven't been able to reproduce that on my system. Can you please tell me some info about your system.

Which audio drivers are you using (kX drivers, Creative drivers)?
Which ASIO driver are you using?
Which Audio Renderer are you using (WaveOut or DirectSound)?
What are the settings of the ASIO control panel (latency, format, sync, etc)?
What's your CPU (model, frequency, single core or dual core, etc)?
What's your sound card model?

Does it always work correctly the first time you start it? If you stop it and restart it 10 times, how many times out of 10 does it produces distorted sound?
Tril is offline   Reply With Quote
Old Jun 19, 2006, 04:54 AM Threadstarter Thread Starter   #22
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

New version released. You can now get version 2.03 in the first post of this thread.

Changelog
---------

version 2.03
- Fixed some minor bugs.
- Fixed some memory leaks.
- Changed the caption of some labels and settings.
- Changed the name of some settings in Settings.xml to make their usage more obvious.
- Added validation to the data entered in the delay input box. If you leave it blank,
it shows zero. The maximum value is limited to 600 seconds (10 minutes).


- Added an 'Advanced Settings' menu. It is used to :
- change the LoadatWindowsStartupWaitTime setting in Settings.xml

- change the priority of the program

- Fixed the LoadatWindowsStartupWaitTime functionality (the delay was always 5 seconds).

- Added prompt to the user when saving and deleting presets.
- Added a tootip to the icon in the tray that says if the encoding is ON or OFF.
Tril is offline   Reply With Quote
Old Aug 14, 2006, 01:08 AM   #23
DriverHeaven Newbie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 8
Rep Power: 0
tagerrung is on a distinguished road

hey guys, im brand new here and sum1 on another forum linked me to your forum. I just want to say thanks alot you guys are saving me, this was gonna be the first computer i get with surround sound and i was pretty dismayed to find that i couldnt get surround working, anyways i download the first link here
http://www.asio4all.com/
when i downloaded your latest version it recognized my driver and when i ran it, i played a movie, the rfeceiver said it was reading in Dolby D, but no sound came from it, i did the exact settings as you did in your image (in your first post) and i couldnt find all of that stuff you were talking about
"For those using the kX drivers :
In the DSP, connect the first 6 pins of Surrounder+ to the pins asio0 to asio5 on epilog and activate passthru in the mixer (check 'Digital Output Only' and select "SPDIF 0" for 'Toggle AC-3 Passthru mode'). Then double-click redocneXk.exe."
incase i was using a Kx file without knowing it...anyways, i was just wondering if you guys could help me out and give me any suggestions or anything
hope to hear from you soon!
tagerrung is offline   Reply With Quote
Old Aug 14, 2006, 01:44 AM   #24
DriverHeaven Newbie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 8
Rep Power: 0
tagerrung is on a distinguished road

while we're at it, im trying to download the driver that you have, but for some reason, i cant find ANYWHERE to download ASIO drivers ...im using a Realtek HD Audio 7.1 Built in Card
tagerrung is offline   Reply With Quote
Old Aug 14, 2006, 01:51 AM   #25
DriverHeaven Newbie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 8
Rep Power: 0
tagerrung is on a distinguished road

also, redsocneXk is only displaying line 0 and 1....????
tagerrung is offline   Reply With Quote
Old Aug 14, 2006, 04:16 AM   #26
HardwareHeaven Extreme Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5,722
Rep Power: 74
Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!

The kX drivers are for certain Creative Sound Blaster Live and Audigy cards only, they will not work with your card.

ASIO4ALL only has one stereo input afaik, so redocneXk will not work with ASIO4ALL. You would need a real ASIO driver for your card, which you are unlikely to find, if the manufacturer does not offer it in their driver.

BTW: You did not make it clear as to why you would need a program like redocneXk in the first place. It is an AC3 encoder, you would not use this program for playing Dolby Digital movies, as they are allready encoded.
Russ is offline   Reply With Quote
Old Aug 14, 2006, 06:07 AM   #27
DriverHeaven Newbie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 8
Rep Power: 0
tagerrung is on a distinguished road

HAHA i know i just figured it out, i guess i was so desperate i tried to ignore that fact lol
Well, first, i would like it when i play my games, second, i would like it for my music so that i can output in the highest quality, and also be able to use another software that makes a (fake) surround

also, whenever i play a movie and i tell it to output through S/PDIF, the audio starts skipping like a scratched disc, AND when i tell it to output through 4.1, it works fine, but when i tell it to output in 5.1, it acts as if the center speaker doesnt exist
tagerrung is offline   Reply With Quote
Old Aug 14, 2006, 01:22 PM   #28
HardwareHeaven Extreme Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5,722
Rep Power: 74
Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!Russ is just super!

Even if you could use redocneXk, it would likely be subject to the same problems that you describe above, considering that your card still needs to route the audio correctly for each channel, and output the SPDIF signal to you receiver.
Russ is offline   Reply With Quote
Old Aug 17, 2006, 12:00 PM   #29
DriverHeaven Newbie
 
Join Date: Jun 2005
Location: Germany
Posts: 12
Rep Power: 0
MiG[Anubis is on a distinguished road

I have the "no sound"-bug with version 2.03 and Soundblaster X-Fi.

I´m using Creative drivers, Win Server 2003 and WinXP x64.
Havn´t tried it with WinXP x64 yet.

EDIT:
Doesn´t work on x64 also.

If I choose DirectSound instead of WaveOut I hear an terrible noise.

Last edited by MiG[Anubis; Aug 17, 2006 at 12:29 PM.
MiG[Anubis is offline   Reply With Quote
Old Aug 18, 2006, 06:34 AM Threadstarter Thread Starter   #30
Triple screen racing ftw
 
Tril's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,664
Rep Power: 76
Tril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud ofTril has much to be proud of
System Specs

Thank you for reporting this. I can't help much because I don't have this soundcard myself.

Can you please do something for me. I would like to get the list of the ASIO inputs on your X-Fi card. Please follow the following procedure :

Download KRISTAL (http://www.kreatives.org/kristal/ind...ction=download)
Install and open it.
Click the menu "Engine" and then click "Preferences...".
Under "Audio Setup", you'll see the name of your soundcard. Click your soundcard's name.
You will see a list of ASIO inputs and ASIO outputs. Please post what's written for all the ASIO inputs.
Tril is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools