Enabling 5.1 on SB0100

Discussion in '3-D Audio' started by marco999, Dec 17, 2006.

  1. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    How do I enable 5.1 on a Creative SB0100 card??????

    I am a noob at using the drivers and so plz be patient with me.

    marco999
     
  2. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    Open up kxmixer, and click on the 'Speaker Setup' button (the button that looks like a little speaker), and then choose 5.1 for the 'Speaker Mode', and place a check in the box next to 'Use Subwoofer Output'.
     
  3. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Followed those steps and still no sounds from rear speakers. How do I enable them????? marco999 EDIT:--- with "Use subwoofer output" unchecked my speakers work. Tho they dont sound so great.
     
  4. dj_stick

    dj_stick Apple Fanboy?

    Joined:
    Jun 3, 2003
    Messages:
    17,575
    Likes Received:
    204
    Trophy Points:
    88
    set your windows sounds control panel to 5.1 aswell (default is 2.0)
     
  5. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I already did that and I still have the problem. Whenever I check ouput subwoofer. Without this checked the subwoofer does not play sound and only my other speakers do.
     
  6. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    I do not understand, what happens when you enable subwoofer output?

    This is normal behavior, so again, I am not sure what the problem is...
     
  7. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    What is easy to understand.

    OK this is the exact problem. When I turn on the subwoofer via the check box. I can not hear anything from my rear left and rear right speakers. I do hear sounds from the subwoofer. However when I turn this check box off, I hear sounds from my rear, front, and centre. But I dont hear any sound from my sbuwoofer. I have all the windows settings correct.(5.1 speakers, etc..)

    IS there a way to fix this so I have bass outputed from my subwoofer, like is normal?
     
    Last edited: Dec 18, 2006
  8. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    Hmm...
    What type of speaker system do you have?
    Does it have an independant subwoofer (i.e. does it use the LFE signal from sound card, or does it derive LFE from the other channels within the speaker system itself)?

    What version of kX are you using?

    Verify the connections to the sound card (kX Swaps Front and Rear by default, this option can be enabled/disabled in kxmixer):

    Front = Green jack (Rear, if Swap Front and Rear is enabled)
    Rear = Black jack (Front, if Swap Front and Rear is enabled)
    Center and LFE = Orange jack

    Verify individual speaker functionality using the kX Speaker Test applet.
     
  9. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    The exact problem.

    My soundscard is a SB0100 SoundBlaster Live Card.
    I have a 5.1 Logitech X-530 speaker system

    All my speakers are connected to my subwoofer, which in turn gives me a Green, Black, and Orange jack.

    These are plugged into my sound card at the co-responding colors.

    The version of kX I am using is the latest.

    As for the LFE option I honestly do not know but I am sure that the documentation on the web can give u that answer.

    Using the test option I get sound from my centre, left, right, and subwofer; with the subwoofer output box checked.

    Using the speaker option with the subwoofer output box not checked - I get sound from everything but the subwoofer.

    HOW do I FiX This?
     
  10. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    NVM. I fixed it. The problem was that I was not using the proper play back device in winamp. However when I tested it with the kX mixer it showed that all my speakers were working. I do have a question tho; How do I increase the volume Per channel?????? A more important question What device is my sound card for audio??? In winamp it display 5 of them. What one am I using???????????? marco999
     
    Last edited: Dec 18, 2006
  11. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Fixed All the way. I was able to fix that problem too. I just needed to choose 01 for the device and it worked. Thanks guys. Marco999
     
  12. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    I am glad you figured it out.

    BTW: I looked up the info on your speaker system, and it does have 6 discreet channels (i.e. all channels connect to the sound card).

    kX Wave 0/1 is the only input that does upmixing of stereo sources (under the default DSP setup), so that is the device you would want to use, if you want more than 2 channels for stereo sources (mp3's etc).

    The other devices are used for DirectSound 3D and AC3, but can also be used to send different audio to different pairs of speakers, etc.
     
  13. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    So what would be some examples of how I would use those other channels???? marco999
     
  14. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    One example woud be a multi-room setup (without the need to use ASIO).

    i.e.
    You could send a different stereo signal to 3 different rooms in your house by setting 3 different audio applications to use a different wave device, and the output of each application would be sent to a different pair of speakers: kX Wave 4/5 would be sent to the front jack, kX Wave 6/7 to the rear jack, and kX Wave 8/9 to Center/LFE jack.

    You should read kX Help, and some of the guides for more info.
     
  15. marco999

    marco999 New Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thanks for the help. By the way is there a Linux version of the Driver, particularly for Ubuntu? If not could there be one? Marco999
     
    Last edited: Dec 19, 2006
  16. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    No, there is no Linux version of kX, and I do not think that there will be one. You would probably want to use the ALSA driver under Linux.
     
  17. neerajkishore

    neerajkishore New Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    guys please help me. i have 5.1 logitech 530 speakers. i got creative SBO100 sound card..i just cant make the central channel to work. creative sound tests shows that my central channel is working..but when i play mo3s in winamps or windows media player,nothing cums out from it. i tried everythin..cheers
     
  18. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    This is the kX forum, are you using the kX driver, or are you using the Creative Labs driver?

    If it is the kX driver:
    Make sure that you are using kX Wave 0/1 for audio playback.
    Click on the kX Speaker Setup button and set Surrounder to 5.1 with Surround enabled.
     

Share This Page

visited