Realtek/Soundmax Modds + SB X-fi MB 1.2

Discussion in 'PAX Drivers' started by -Alexa-, Apr 9, 2011.

  1. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    ok, btw what is the sb console? is it like the console launcher? are the trustudio / console apps similar to the audio cpl & console? because they don't work, I guess that's because you need hw support for thx?

    sorry for all the questions :)

    edit, something just came back to me, I remember downloading some trustudio app from creative recently, but deleted it by accident, haven't been able to find it again, but what was interesting was, when the installer started it had a license code with it, still looking for it again...so does trustudio just need a kga file to work?

    because on the creative site where it has the mb info, it says x-fi effects on basic audio, so does that mean this trustudio thing is software based as well?

    edit, after much searching I found it again, TAMB_DLA1D_2_LB_ABCD_R1.exe it's an OEM product meant for DELL pc's. Tried it on my laptop,

    setup starts, then the creative activation manager pops up displaying a pre-installed key and proceeds to attempt activation, but as I expected, fails because of unsupported hardward or hardware not found. so it obviously doesn't see the x-fi mb as valid.

    is possible to do some file editing to get it to see some valid hardware, like with x-fi mb? because then you can generate the licence file it should then work without saying unsupported hardware right? or does it require a differen't modded driver? like the THX realtek driver inf? can the thx bits be added to the mb modded inf?

    this is all very interesting to me as I have lots of free time at the moment and enjoy a good tinker. I also downloaded some x-fi mb 2 installer from creative a while back but also deleted that as well, doh! that actually had an installable driver in it, and it installed and worked, came up as new device in devmgr, sound blaster x-fi mb 2, but for some reason only supported a 16bit sample rate @ 44100hz. I shall now try and find that again...

    boom.....http://ccftp.creative.com/Applications/AVP/11961/0xC5F75EFB/XMB2-VDWEB-W1-LB_R1.exe
     
    Last edited: Jun 15, 2011
  2. cmhdream

    cmhdream Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    x-fi mb 2 & thx trustudio pro licnese in bios.
    so Just some of mainboard or desktop, NB will support it.

    thx trustudio pro if you have a CTLT99HB0X.kga file should be working.

    I know some guy had modify his bios to make a x-fi mb 2 working. But it's very dangerous.

    thank you for your dell x-fi mb2 download address.
     
    Last edited: Jun 15, 2011
  3. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    thanks for the info & no prb :D btw any idea why that mb2 driver worked? or is it just filter of sorts?
     
  4. cmhdream

    cmhdream Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    this dell version of x-fi mb 2 can input serial code to activate by manual.
    and thx trustudio pro version newer other company.

    this version specially of don't install realtek driver . this version include driver.
     
  5. Luke1987

    Luke1987 New Member

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Hello all ;-) Thanks for this great drivers! So all i need to do is install drivers (Realtek HD 2.61) and your modded Creative stuff? I have Win7 x64 and Realtek HD ALC889 integrated sound card.
     
  6. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    yea, just install any of the releases and the modded 2.60 or 2.61 drivers, don't forget to get the licence generator or it won't work.
     
  7. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    I had another fiddle with the xmb2 release from creative and managed to get the drivers working properly, 24bit sample rate 48000hz, it even defaulted to the virtual mb2 device this time instead of the realtek hd, improvment in audio is noticeable too, must add some extra effects, I disabled the activation screen and the third party apoim installation.

    unmodifed installer asks for activation so I guess that's why the sound blaster console says no device found but music server works...but that's uninsteresting....

    tomorrow i'm going to add the old console app to this mb2 install, unless anyone or you knows how to get the sb console working? I can't find any screen shots of it in action.
     
  8. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
  9. cmhdream

    cmhdream Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    like my x-fi mb 1.9. This version mix x-fi mb 2 & x-fi mb1 console.
     
  10. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    ah right, btw did you use the driver though? it does seem to improve the quality somewhat.
     
  11. cmhdream

    cmhdream Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    your mean dell version of driver?
     
  12. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    No, not that one, the XMB2-VDWEB-W1-LB_R1 one, look in the package;

    XMB2-VDWEB-W1-LB_R1.exe\Audio\Drivers\bin

    audrtr.inf

    ; Copyright 2010, Creative Technology Ltd.
    [Version]
    CatalogFile=audrtr.cat
    Signature="$CHICAGO$"
    Class=MEDIA
    Provider=%CREAF%
    ClassGUID={4d36e96c-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
    DriverVer = 01/11/2011, 6.10.1.0111

    it's actaully a proper driver unlike all the other mb releases that have had a mostly empty drivers folder with one or two exe files in them and an openal installer.

    it appears in device manager as another sound device and windows defaults to it.
     
  13. cmhdream

    cmhdream Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    I know it. this version like srs - hd audio gold. It's a plugin driver.
     
  14. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    Yes I thought it had to be some sort of filter, sounds better than the default srs premium effects of my laptop.

    btw heads up, station-drivers have a new realtek hd driver up :) 6387.
     
  15. cmhdream

    cmhdream Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    realtek 2.61 32+64bit x-fi mb2 driver & app & activate
    MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service

    but sb sonsole & thx trustudio pro not working.
     
  16. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    cool cheers, I was already using the inf from the modded r260, just altered the date/version, anything differen't in the inf in this one?
     
  17. bloodindark

    bloodindark New Member

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    by saying sb console not working , you are refering to the blue application where you set eax ,cmss-3d etc?

    anyway 10x guys for this awesome application
     
  18. cmhdream

    cmhdream Active Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
  19. RanCorX2

    RanCorX2 Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    101
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    no, the yellow or orange one that comes with the mb 2 package, it requires another licence to run, which isn't available atm. That's why users have been taking it out and putting in the old blue console instead.
     
  20. halacha666

    halacha666 New Member

    Joined:
    Jun 16, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    AW: Realtek/Soundmax Modds + SB X-fi MB 1.2

    germany say thank you very much
    good driver
    good job
     

Share This Page

visited